Acte d’homenatge a Josep Abelló i Barbat 7 de juny de 2018

Josep Abelló i Barbat

Foto: Reusdigital.cat

El proper dijous 7 de juny de 2018 a les 19h30 tindrà lloc un acte d’homenatge al Sr. Josep Abelló Barbat.
L’acte es farà al Centre de Lectura a la sala d’actes Emili Argilaga.

Esteu tots convidats a assistir-hi.

 

A Josep Abelló i Barbat de Tomàs Barberà – 7 de juny de 2018

Deia Josep Baiges quan va escriure al seu blog la necrológica de Josep Abelló que el Josep Abelló, al jubilar-se , volia escriure les seves pàgines viscudes en un llibre que portés per títol “del Montsant al portal de Jesús” o el que fora el mateix, “d’Albarca a la perfumería Abelló”.

L’activitat pública de Josep Abelló es mou en moltes direccions dins l’associacionisme de Reus. Els seus companys del Centre de Lectura i de l’Orfeó Reusenc ja glosen  el record del seu pas per dues de les més importants entitats de la ciutat. A mi, em toca recordar la seva activitat comercial, la de Josep Abelló i Barbat, “el botiguer”.

Corria l’any 1975 i ja s’endevinava que, per llei de vida, el franquisme s’acabava. Des de la secció de Ciències Socials, Polítiques i Econòmiques, que així es deia la secció del Centre de Lectura, es va fer una crida als botiguers de la ciutat per tal d’analitzar la possibilitat d’afrontar conjuntament els reptes propis dels seus comerços i de la ciutat. Reus era llavors una ciutat grisa on, com a tot Catalunya, les associacions professionals estaven o bé prohibides o en el millor dels casos, sotmeses al sindicat únic i vertical. En aquells moments Josep Abelló era membre de la secció de música del Centre de Lectura i com a tal era delegat a la junta directiva de l’entitat.

D’aquella convocatòria en va sortir una comissió que portaria a terme el que al cap de dos anys de treballs intensos, faria possible la creació de la primera Unió de Botiguers de Catalunya i de l’Estat.

Formaven part d’aquella comissió, Xavier Amorós, Josep Pujol, Joan Barberà, Josep Nebot, Francesc Vall, Jaume Garola, Josep Abelló Barbat, Josep Mojón, Ramon Creus, Anton Baiges, Isidre Guitart, Manuel Rovira, Pere Roca, Josep Florit i Tomàs Barberà.

Convèncer a Josep Abelló que era l’home indicat per agafar la presidència de la nova entitat no va ser fàcil. Estava convençut que el que calia fer era animar als botiguers de tots els pobles i ciutats de Catalunya a fer la seva unió de botiguers. Durant la seva presidència va mantenir reunions amb els botiguers de Lleida, Girona, Mataró, Tortosa, Valls, Tarragona i moltes altres fins arribar a fer la crida per constituir la Unió de Botiguers de Catalunya, en un acte a Fira de Reus, presidit per Ramon Trias Fargas. El seu proselitisme el va portar a mantenir entrevistes amb el President Josep Tarradellas i més tard amb el President Jordi Pujol.

Aquesta feinada no hauria estat possible si no hagués pogut comptar amb l’estreta col·laboració de la seva esposa, la Teresa Aulés.

Aquest era el tarannà de Josep Abelló. Invertir temps i esforços per treballar pel col·lectiu professional restant hores al seu propi negoci. Era un home senzill, honest, bo i disposat sempre a prestar un servei a la col·lectivitat.

Ara, quan arribes a qualsevol poble de Catalunya i observes que a les botigues hi ha algun distintiu que mostra l’afiliació de l’establiment a una agrupació comercial local, penses al moment en els botiguers de Reus que van ser capaços de trencar els esquemes del franquisme per saltar cap a la llibertat del sistema democràtic.

Josep Abelló té l’honor d’haver estat el primer president de la primera Unió de Botiguers de Catalunya i de l’Estat. Però el seu gran mèrit ha estat ser com era, demostrar la rendibilitat com a persona que escatimava temps al seu benefici propi per treballar pel col·lectiu.

Reus és una ciutat de trobada. No és estrany que hi facin cap onze carreteres, onze camins que hi conflueixen. Josep Abelló, des del Montsant al portal de Jesús, va contribuir notablement que Reus sigui, malgrat les dificultats actuals, un centre comercial de primer ordre.

Que el seu mestratge ens acompanyi a tots durant molt i molts anys.

Escrit pel Sr. Tomàs Barberà

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS  (Informació bàsica)
Responsable UNIÓ DE BOTIGUERS DE REUS
Finalitat Recollida de les dades per atendre les seves consultes, permetre que els seus comentaris (que són exclusivament seus i no de UNIÓ DE BOTIGUERS DE REUS)  siguin publicats, tenint en compte que UNIÓ DE BOTIGUERS DE REUS, es reserva el dret de moderar i/o eliminar els comentaris que siguin inapropiats, o bé que el seu redactat inclogui insults i/o comentaris fora de lloc.
Legitimació Consentiment de l’interessat.
Destinataris No es preveuen cessions de dades, excepte per previsió legal.
Drets Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets que s’identifiquen en la +info addicional RGPDUE
Informació addicional Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra pàgina web:  +info addicional RGPDUE